NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nibud : Nieuwe hypotheeknormen voor 2014

Financieringslastpercentages
In 2014 zijn de financieringslastpercentages voor hypotheken in meeste gevallen gelijk aan 2013. Voor lagere inkomens (tot 24.000 euro) met een hypotheek tot ongeveer 100.000 euro liggen de percentages 1,5 tot 3 procent lager.

Voor een aantal inkomens boven anderhalf keer modaal (45.000 euro) liggen de percentages ongeveer 1 procent lager. Voor een inkomen van 45.000 euro betekent dit dat er ongeveer 3.500 euro minder geleend kan worden.

Hypotheekverstrekkers bij wet verplicht percentages te gebruiken
Dit blijkt uit de berekeningen die het Nibud heeft gemaakt en die gepubliceerd zijn door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze percentages geven weer welk deel van het inkomen er maximaal aan hypotheeklasten kan worden besteed. De hypotheekverstrekkers zijn bij wet verplicht deze percentages te gebruiken bij het berekenen van hypotheken.

Hypotheeknormen opnieuw vastgesteld
Bij het bepalen van de hypotheeknomen houdt het Nibud rekening met de koopkracht van huishoudens in Nederland. Voor een aantal inkomens vallen door de dalende koopkracht de financieringslastpercentages lager uit. Dat is vooral het geval bij lage hypotheken tot 100.000 euro. Ook voor inkomens boven anderhalf keer modaal (45.000 euro) vallen de percentages iets lager uit.

Lagere hypotheeknormen, loonstijging van 1,5% en daling huizenprijzen
De lagere hypotheeknormen hoeven niet perse een beperking te vormen voor het aanschaffen van een woning. Als we rekening houden met een gemiddelde loonstijging volgend jaar (1,5% volgens het CPB), dan kan er minimaal evenveel geleend worden. Bestaande koopwoningen zijn ten opzichte van een jaar eerder gemiddeld 4 procent goedkoper geworden (CBS, september 2013). Gelet op deze prijsontwikkelingen kan nog steeds een zelfde soort woning worden aangeschaft.

Nieuwe regels hypotheekrenteaftrek
Vanaf 2014 veranderen de regels voor hypotheekrenteaftrek.
Het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken daalt van 52 naar 51,5 procent. Doordat de hoogste belastingschijf extra wordt verhoogd, heeft dat minimale gevolgen voor de hoogte van de maximale hypotheek. In de komende jaren zal dit percentage verder worden teruggebracht. Hiermee zal rekening worden gehouden in de vaststelling van de hypotheeknormen

Bekijk hier de Financieringslastpercentages 2014 (pdf)

Bron: Nibud

Terug naar nieuwsoverzicht