NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Verwachtingen van woningbezitters en starters

Driekwart van de woningbezitters en starters denkt dat er meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van ING.
Bijna de helft van de starters is voornemens om in 2014 een huis te kopen. Bij de koopwoningbezitters is dat 5%. Met name onder de laatste groep is de verwachting dat de huizenprijzen gaan stijgen toegenomen. Ruim de helft van deze groep voorziet nu een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008.

Huizenprijzen
De verwachting onder koopwoningbezitters ten aanzien van de huizenprijzen laat een toenemend optimisme zien. Ruim de helft (54%) verwacht inmiddels een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008. Ondanks een verwachte stijging van de huizenprijzen vindt 67% van de koopwoningbezitters en starters het nu een gunstige periode om een huis te kopen. Het is opvallend dat koopwoningbezitters denken dat de huizenprijzen gaan stijgen terwijl deze groep, samen met starters, ook denkt dat er meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden.“

Bijna de helft verwacht dat de bodem van de huizenprijzen is bereikt
Bijna de helft van de koopwoningbezitters (45%) en starters (48%) verwacht dat de bodem van de huizenprijzen is bereikt en dat vanaf nu de huizenprijzen niet meer zullen dalen. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig kwartaal, toen waren respectievelijk 36% en 31% van de respondenten deze mening is toegedaan. Drie op de tien koopwoningbezitters verwacht dat hun woning 4-6 maanden te koop zal staan, een kwart verwacht dat dit maximaal een jaar zal duren en 26% denkt dat dit langer dan een jaar duurt. De meest positieve woningbezitters (6%) verwachten dat hun huis binnen 3 maanden is verkocht.

Ontwikkeling gemiddelde koopsom in Nederland
De Hypotheker toont op haar website gegevens over de ontwikkeling van de gemiddelde koopsom van eengezinswoningen en appartementen in Nederland. Tevens kan men hier de ontwikkeling per provincie bekijken. De gegevens hiervan zijn afkomstig van het Kadaster.

Bron: ING, Hypotheker

Terug naar nieuwsoverzicht