NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Rabobank positief gestemd over ontwikkeling woningmarkt

In het ‘Kwartaalbericht Woningmarkt’ van de Rabobank verwacht de bank dat het herstel op de woningmarkt blijft doorzetten. Dit jaar verwacht men een stijging van de huizenprijzen met 0,5 tot 1,5% en opzichte van 2013.  Ook het aantal transacties zit in de lift. Men verwacht dat dit aantal zal uitkomen op 135.000 tot 145.000.

Oorzaken
Huishoudens vinden het nu een gunstiger moment om actief te worden op de woningmarkt dan in de afgelopen jaren. Belangrijke oorzaken daarvan zijn de dalende hypotheekrente en het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. Ook neemt het reëel beschikbare inkomen per huishouden verder toe, evenals de werkgelegenheid. Een drukkende factor is het aantal woningen die nog onder water staan. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning.

2015
De bank verwacht dat de opgaande lijn zich ook in 2015 zal voortzetten. De prognose voor dit jaar is een aantal transacties van 140.000 á 160.000 woningen en een prijsstijging van 1 tot 3% ten opzichte van de woningprijs in 2014. De bank verwacht dat de hypotheekrente en de woningprijzen niet snel zullen stijgen. Hierdoor blijven de woningen goed betaalbaar. Dit is goed nieuws voor de starters en doorstromers. Ook de woningbezitters voor wie de rentevaste periode binnenkort afloopt profiteren van de gunstige renteontwikkeling.

Bron:ANP , Telegraaf,  AMweb

Terug naar nieuwsoverzicht