NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Nederland bespaarde sinds crisis 34 miljard op haar rentebetalingen.

Ondanks de fors gestegen staatsschuld zijn de rentebetalingen van de Nederlandse staat nu nog lager dan die voor de crisis.
Door de ruime geldpolitiek van de Europese Centrale Bank is de officiële rente al jaren heel laag. Daarnaast beschouwen beleggers Nederland (en Duitsland)  als veilige toevluchtshaven, waardoor de rente voor Nederland en Duitsland extra laag is. Nederland betaalde door de lage rente  sinds 2007 ongeveer 34 miljard euro minder aan rente, zo berekende Follow the Money.

Voorspeller van crisis 2008 waarschuwt voor ‘makkelijk geld’
Raghuram Rajan, voorzitter van de Reserve Bank of India, waarschuwt dat het zeer ruime monetaire beleid van de wereldwijde centrale banken zorgt voor ‘makkelijk geld’, dat de aandelenmarkten opblaast en slechte investeringen aanmoedigt.
In 2005 deed Rajan al eerder een voorspelling. In dat jaar was hij voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds en sprak hij tijdens een vergadering een aantal vooraanstaande economen en bankiers toe. In 2005 bevonden beleggers zich in een periode van onbegrensde groei en stabiele financiële omstandigheden. Rajan waarschuwde dat het groeiende aantal ingewikkelde financiële producten het wereldwijde financiële systeem steeds gevaarlijker maakten.

Zorgen
Nu maakt de bankpresident zich opnieuw zorgen. Nu is hij bezorgd over de effecten die het ‘superruime’ monetaire beleid van de centrale banken in de wereld zal hebben. De lange periode van lage rente en de onorthodoxe maatregelen om de economieën te stimuleren, leggen de basis voor nieuw onheil, vindt hij.

Voorspelbaar en rustig
Toch is hij het eens met het beleid van Fed-voorzitter Janet Yellen om gestaag de stimuleringsmaatregelen af te bouwen en hogere rentes te herinvoeren. ‘We zitten nu eenmaal in deze situatie, en een abrupte verandering van het beleid zou alleen maar schade berokkenen. Ik ben het dus eens met Fed-voorzitters die zeggen: Als we hieruit willen komen, kunnen we dat beter op een voorspelbare en rustige manier doen, dan in één keer.’

Bronnen: FTM en Belegger.nl

Terug naar nieuwsoverzicht