NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Verruimde Schenkingsvrijstelling niet verlengd maar renteaftrek op restschuld wel.

De maatregel waarbij mensen belastingvrij een ton kunnen schenken aan familie of vrienden mits het geld wordt ingezet voor de aankoop of verbouw van een huis, wordt niet verlengd. De verruimde schenkingsvrijstelling heeft volgens Eric Wiebes van FinanciĆ«n slechts een “beperkt prijsopdrijvend effect” op de woningmarkt. Hij stelt zelfs dat verlenging van de verruimde vrijstelling in de woningmarkt verstorend zou kunnen gaan werken.


100 miljoen euro minder erfbelasting

Voor de overheid betekende de verruimde schenkingsvrijstelling een derving van 100 miljoen euro, grotendeels wegens het mislopen van erfbelasting. De extra belastinginkomsten als gevolg van minder hypotheekrenteaftrek vallen hier tegen weg. Ondanks het pleidooi van diverse politieke partijen en de NVM liet ook minister Dijsselbloem van Financiƫn weten dat de regeling niet zou worden verlengd.


Renteaftrek op restschuld wel verlengd

De periode waarin de rente op een restschuld na verkoop van een huis aftrekbaar is, wordt wel verlengd van tien naar vijftien jaar. In Nederland zitten zo’n 1,4 miljoen huiseigenaren bij woningverkoop met een restschuld, omdat de hypotheekschuld dan hoger is dan de opbrengst van het huis. Een langere periode van aftrekbaarheid maakt het minder zwaar om de restschuld terug te betalen, en maakt het voor banken minder riskant om de restschuldfinanciering te verstrekken.

Ook de aftrekbaarheid bij dubbele woonlasten kunnen voortaan in plaats van twee jaar, drie jaar de hypotheekrente aftrekken.

Bron: ANP, NU.nl

Terug naar nieuwsoverzicht