NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Herstel woningmarkt zet verder door!

De vooruitzichten zijn op korte termijn gunstig voor verder herstel van de woningmarkt. Na lang gewacht te hebben om toe te treden tot deze markt, krijgt de consument meer vertrouwen. Gecombineerd met de historisch lage hypotheekrente, de gedaalde woningprijzen en stijgende huurlasten, leidt dit tot steeds betere betaalbaarheid van de koopwoningen.

NVM 3e kwartaalcijfers
Er zijn in Nederland meer dan 29.000 transacties geweest bij NVM-makelaars, bijna 30% meer dan een jaar geleden en een vergelijkbaar aantal met het 2e kwartaal 2014. De totale markt kent naar schatting op 39.000 transacties. De laatste 4 kwartalen registreerde de NVM in totaal bijna 109.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars, hetgeen neer komt op 146.000 transacties voor de gehele markt. Na het herstel van de prijs in het 2e kwartaal van dit jaar, maakt de prijs in het 3e kwartaal 2014 een pas op de plaatst. De prijs is na 3 kwartalen van toename, nu ligt gedaald met 0,3%. In vergelijking met een jaar eerder is die prijs toegenomen met 3,9%. De prijzen liggen nu gemiddeld 15% lager dan voor de crisis. Volgens NVM voorzitter Ger Hukker zijn de vooruitzichten gunstig.

Looptijd verkoop daalt
Ook de looptijd van verkochte woningen daalt opnieuw in Nederland en in onze regio. In Nederland staan woningen nu gemiddeld 395 dagen te koop. 51% van alle woningen in het aanbod staat een jaar of langer te koop. Landelijk staan er halverwege het 3e kwartaal 2014  205.000 bestaande koopwoningen te koop.

Aantal huizen ‘onder water’ neemt niet meer toe
Naast bovenstaande positieve berichten neemt ook het aantal huizen ‘onder water‘ vrijwel niet meer toe. Bij 1,5 miljoen huishoudens was de waarde van de eigen woning begin 2014 lager dan de hypotheekschuld, bijna evenveel als een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs bekend.

Bron: NVM Telegraaf

Terug naar nieuwsoverzicht