NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

‘Vertrouwen woningmarkt blijft groeien’

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is het vertrouwen van huizenkopers in de woningmarkt is in 10 jaar niet zo positief geweest.

De zogeheten Eigen Huis Marktindicator, die de belangenorganisatie samen met de TU Delft ontwikkelde, kwam vorige maand uit op 103, tegen 100 in de voorgaande maand september. Daarmee is september de 22e maand op rij dat de indicator stijgt.

Lage hypotheekrente
De vereniging schrijft het stijgende vertrouwen toe aan een combinatie van de extreem lage hypotheekrente, de aantrekkende huizenprijzen en het nog altijd ruime koopaanbod. „De voortdurende daling van de hypotheekrente heeft een versnelling aan de stijging van het consumentenvertrouwen gegeven. De mogelijkheid om langjarig van de lage hypotheekrente te profiteren geeft huizenzoekers het vertrouwen dat het nu een goede tijd is om te kopen”, zegt Hans André de la Porte van VEH.

Financiering
Of het herstel op de huizenmarkt volgend jaar doorzet, hangt volgens hem af van de mate waarin de financieringsnormen volgend jaar worden aangescherpt. Dat is nu nog onbekend. „Wij horen dat de normen flink strenger kunnen worden. Dat betekent dat vooral de lagere inkomens minder hypotheek kunnen krijgen. En dat zet het herstel en de huizenprijzen onder druk”, stelt André de la Porte. Volgens VEH zijn vooral de financieringsmogelijkheden bepalend voor het verdere herstel van de woningmarkt.

Bron: VEH Telegraaf.nl

Terug naar nieuwsoverzicht