NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Geen uitstel strengere leennormen jongeren moeten meer sparen

De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben  de Tweede Kamer laten weten  de strengere Leennormen die op 1 januari ingaan niet uit te stellen. Ze leggen daarmee een oproep van de Tweede Kamercommissie van Wonen naast zich neer. Niet alleen de Tweede Kamercommissie van Wonen maar ook de makelaars en werkgeversorganisaties willen de ingang van de strengere normen graag uitstellen.

Nibud
Kabinet en Kamer maakten in 2012 afspraken over de rol van het Nibud m.b.t. de leennormen. Ook banken en verzekeraars zijn erbij betrokken. De leennormen zijn nu op het advies van de Nibud aangescherpt.  Deze normen moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen raken.

Jongeren sparen meer
Door de aanscherping van de hypotheeknormen moeten jongeren wel gaan sparen indien zij een huis willen kopen. Starters op de woningmarkt sparen gemiddeld zo’n 23.000 euro voordat ze een huis kopen. Volgens het AD sparen de jongeren massaal, omdat ze merken dat banken minder gretig geld uitlenen. Ze leggen gemiddeld zo’n 410 euro per maand opzij. Een groot deel van de jongeren woont langer thuis en kan daardoor elke maand geld opzij zetten. Een kwart van de woningzoekenden doet er zo’n 5 jaar over om 20.000 euro bij elkaar te sprokkelen, zo blijkt uit het kwartaalonderzoek van ING naar de woningmarkt.  Gemiddeld sparen de starters 10.000 tot 30.000 euro. Ze willen het geld gebruiken om een lagere hypotheek te kunnen nemen of om hun nieuwe huis mee in te richten.

Op valreep flink meer afgelost met verruimde schenkingsvrijstelling 
Een ander gevolg van de aanscherping is dat de verruimde schenkingsvrijstelling (tot 100.000 euro) eind dit jaar afloopt. Dit zorgt in de laatste maanden van het jaar voor veel tussentijdse aflossingen van hypotheken. ING signaleert een grote stijging vergeleken met vorig jaar, zo stelt de bank in een donderdag uitgebracht rapport.
Tot en met 1 december is er bij ING Nederland 28 procent meer afgelost dan in dezelfde periode in 2013. In november alleen bedroeg de stijging op jaarbasis 40 procent. Dennis Noordervliet, directeur hypotheken bij de bank, verwacht aan het einde van het jaar nog een verdere toename. Netwerk Notarissen liet recent al weten dat notarissen overuren draaien, omdat veel mensen op de valreep nog gebruik willen maken van de regeling. De kans is groot dat het in de laatste dagen van het jaar daarom al niet meer mogelijk is om aanspraak te maken op verruimde schenkingsvrijstelling.

Bron: Telegraaf en Z24.nl

Terug naar nieuwsoverzicht