NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Bouwregels eigen huis moet eenvoudiger

Minister Stef Blok van Wonen heeft onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de regels te versoepelen voor particulieren die zelf een nieuw huis willen bouwen. De vereenvoudiging van de eisen in het Bouwbesluit 2012 betekent meer vrijheid bij het ontwerpen van een eigen huis, bijvoorbeeld van trappen, hoogte van het plafond en de omvang van de badkamer en het toilet.

Ervaringen
Succesvolle ervaringen met particulieren die hun eigen huis ontwerpen, zijn de laatste jaren opgedaan in Almere, Castricum en Den Haag, onder de Crisis- en Herstelwet.
Dit succes is mede oorzaak dat de versoepeling van de eisen volgend jaar landelijk gaat gelden.

Nieuwe studentenwoningen
Ook de regels voor het bouwen van nieuwe studentenwoningen wordt versoepeld en aantrekkelijk gemaakt voor investeerders. De verplichting van een balkon en fietsenhok worden geschrapt. Tevens wordt de minimale oppervlakte van een woning van 18m2 teruggebracht naar 15m2.

Rolstoeltoegankelijkheid voor gebouwen met publieksfunctie
In samenspraak met organisaties van gehandicapten wordt de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie verbeterd. Daarbij volgt een aanscherping van de huidige eisen. Zo hoort de hoofdingang vanaf 1 juli altijd rolstoeltoegankelijk te zijn.
Van de ruimte binnen een nieuw gebouw met een publieksfunctie, moet voortaan 80% toegankelijk zijn met een rolstoel, voor winkels wordt dit 60%. Waar dit niet mogelijk is, blijft de huidige eis van 40% gelden. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan voetbalstadions, bioscopen en theaters.

Bron:Rijksoverheid.nl

Terug naar nieuwsoverzicht