NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Huidige ontwikkelingen huizenmarkt

Het vertrouwen in de huizenmarkt en economie neemt voorzichtig toe. De verwachting is dat de huizenmarkt beetje bij beetje zal verbeteren. In januari en februari van dit jaar werden 21.134 woningtransacties geregistreerd door het Kadaster. Dit is een stijging van 11,6% in vergelijking met de eerste twee maanden van 2014.

Gemiddelde koopsom iets omhoog
De gemiddelde koopsom is toegenomen tot € 219.400, een stijging van 1,3% in vergelijking met de eerste twee maanden van 2014. In Groningen en Utrecht is de stijging het grootst, Flevoland en Friesland kenden een daling van ruim 2%. Op basis van twee maanden kunnen uiteraard nog geen vergaande uitspraken worden gedaan. Uit de cijfers valt wel op te maken dat er in 2015 procentueel wat minder 2/1 kap woning en vrijstaande werden verkocht en wat meer hoek- en tussenwoningen. Dit zorgde er voor dat de gemiddelde koopsom 1,3% lager ligt dan over het gehele jaar 2014 werd gemeten, zo meldt Kadasterdata.nl.

Open Huizendag
Zaterdag hebben zo’n 150.000 mensen de Open Huizen Dag bezocht. Het aantal bezoeken is gelijk gebleven in vergelijking met oktober vorig jaar. Volgens econoom Marten van Garderen (ING Economisch Bureau) past dat in het beeld van de huizenmarkt. De positieve trend zal doorzetten voor de huizenmarkt, maar wel in een gematigd tempo. Hierbij spelen ook onderstaande maatregelen die per 1 juli 2015 ingaan een rol.

Lagere financieringslastpercentages vanaf 1 juli 2015
Vanaf 1 juli 2015 moeten de banken rekenen met lagere financieringslastpercentages, als de hypotheekrente lager ligt dan 3,5%. En dit is al snel het geval, want de laagste hypotheekrente met NHG voor bijvoorbeeld 10 jaar ligt op dit moment op 2,4%. Dit financieringslastpercentage bepaalt wat iemand maximaal kan dragen aan maandlasten. Dus hoe lager het financieringslastpercentage, hoe minder je kunt lenen.

NHG grens daalt per 1 juli met 20.000 euro
Op dit moment geldt de NHG voor hypotheken tot een bedrag van € 265.000,-. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, advieskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting.

Per 1 juli 2015 wordt de NHG-grens verlaagd naar € 245.000,-. Ook dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, advieskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting. Dit betekent dat per 1 juli 2015 de koopsom plus eventuele verbouwingskosten van een bestaande woning niet meer mag bedragen dan € 231.132,-. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk eveneens € 231.132,-

Bron: Kadasterdata.nl- Independer- NVM

Terug naar nieuwsoverzicht