NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Hypotheekomzet in derde kwartaal 2015 beste sinds 5 jaar

De hypotheekomzet van het derde kwartaal van 2015 komt uit op €17,8 miljard. Dit is het beste kwartaal sinds 5 jaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal is dit een stijging van 25% en ten opzichte van het kwartaal van 2014 zelfs een stijging van 46%.

Dit kwam maandag naar voren uit een publicatie van adviesbureau IG&H.

Deze stijging staat in verband met de verscherpte regelgeving omtrent het maximale leenbedrag. Per 1 juli is er een verminderd maximaal leenbedrag ingegaan, dit heeft betrekking op de offertedatum en niet op de passeerdatum. Hierdoor kan het effect van de piek in offerteaanvragen van de laatste twee weken voor de ingang van de regel deels nog zichtbaar zijn in de hypotheekomzet.

Ook het aantal verkochte hypotheken in het derde kwartaal van 2015 is gestegen met 28% in jaarbasis en 22% op kwartaalbasis. Het aantal komt uit op bijna 72 duizend. Hierbij valt op dat de groei in hypotheekvolume groter is dan de groei in het aantal afgesloten hypotheken, doordat ook de gemiddelde hypotheeksom gestegen is tot bijna 248 duizend euro. Tevens is de gemiddelde woningwaarde in het derde kwartaal gestegen naar een gemiddelde van 244 duizend euro.

Wanneer gekeken wordt naar de marktverdeling is er sprake van verschuivingen. De top-4 blijft ongewijzigd, ondanks dat de Rabobank en de ING Bank zijn gedaald. Daarbij valt op dat ABN Amro, ING en Rabobank gezamenlijk minder dan de helft van de hypotheekmarkt in handen hebben. MUNT Hypotheken is dit kwartaal met 3,3% gegroeid, waardoor het in de top-5 van de Nederlandse hypotheekmarkt komt.

 

Bron: Kadaster, IG&H Consulting & Interim, NU.nl

Terug naar nieuwsoverzicht