NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Consumentenbond: veel banken gebruiken risico-opslag als ‘melkkoe’

Doordat woningbezitters de afgelopen jaren veel van hun hypotheek hebben afgelost, kunnen zij vele honderden tot duizenden euro’s besparen. Wanneer de hypotheek lager is geworden dan de woningwaarde, dienen hypotheekverstrekkers de risico-opslag te schrappen. Uit het onderzoek van Consumentenbond blijkt echter dat veel banken en andere hypotheekverstrekkers dit niet doen, waardoor veel geld van huizenbezitters verloren gaat.

De rente-opslag, of risico-opslag, wordt door de bank gebruikt, wanneer een hypotheek even hoog of hoger is dan de waarde van de woning. Een lening hoger dan de woningwaarde brengt het risico met zich mee dat de schuld niet volledig terug betaald wordt. Echter, wanneer er zodanig is afgelost dat de hypotheek lager dan de woningwaarde is, klinkt het logisch dat de rente-opslag wordt aangepast. Maar liefst de helft van de banken passen dit alleen aan op verzoek van de klant.

Wordt het niet gemeld, dan steekt de bank de extra rente in eigen zak. Het kan zelfs voorkomen dat het verzoek tot aanpassing van de rente pas wordt geaccepteerd op de renteherzieningsdatum. Zo geldt voor onder andere Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden, Philips Pensioenfonds, Centraal Beheer Achmea en Van Lansschat dat zij de rente nooit aanpassen gedurende de rentevasteperiode. De rente wordt daar wel automatisch aangepast op de renteherzieningsdatum aan de nieuwe restschuld. Bij de Rabobank kan het op eigen verzoek wel aangepast worden.

Er zijn gelukkig ook banken die wel op een goede manier omgaan met de risico-opslag. ASR, Hypotrust Woon Bewust, Munt Hypotheken, NIBC en Obvion verlagen op eigen initiatief de rente zodra het risico voor de bank daalt, dus ook voor de renteherzieningsdatum.

Aegon is met betrekking tot de risico-opslag een positieve uitzondering. Aegon heeft namelijk een geautomatiseerd systeem. Hiermee houden zij zelf actief in de gaten of het huis voldoende in waard is gestegen om de opslag te kunnen verlagen.

Dinsdag 22 december heeft EenVandaag aandacht geschonken aan dit onderwerp. Hierbij wordt ingegaan op het verhaal van Wendy Tames. Zij ontdekte onlangs dat ze, onterecht, een rente-opslag betaalde op haar hypotheek. Pas nadat ze het zelf meldde, was de bank bereid om de opslag te schrappen.

Situaties die zorgen voor een risico daling

Er bestaan vier situaties waardoor het risico daalt voor de bank:

  1. Je lost extra af op de lening, hierdoor gaat de restschuld omlaag.
  2. Je hebt een hypotheek waarbij je elke maand verplicht aflost.
  3. Je hebt een hypotheek waarbij je niet aflost op de lening, maar kapitaal opbouwt op een bankspaarrekening of in een kapitaalverzekering.
  4. Het huis stijgt in waarde. De relatieve hoogte van de hypotheek gaat omlaag.

Let daarom goed op in welke situatie jij je bevindt en of je een verlaging van de risico-opslag kan aanvragen bij de hypotheekverstrekker.

 

Bron: Consumentenbond, EenVandaag

Terug naar nieuwsoverzicht