NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Ozb weer meer gestegen dan toegestaan

Vereniging Eigen Huis voert elk jaar een steekproef uit over de Gemeentelijke Woonlasten. Dit jaar is gebleken dat huiseigenaren gemiddeld 2,45% meer aan onroerende zaakbelasting (ozb) betalen in 2016 vergeleken met vorig jaar. Dit terwijl gemeenten met het Rijk hebben afgesproken dat de verhoging maximaal 1,57% zou zijn.

Dat maakt 2016 het vijfde opeenvolgende jaar dat gemeenten de macronorm overschrijden. Het Rijk kan geen sancties opleggen aan de gemeenten, gezien deze mogelijkheid niet is opgenomen in de afspraken.

Vereniging Eigen Huis stelt vast dat verandering noodzakelijk is. De macronorm werkt blijkbaar niet. De vereniging vraagt om dwingende maatregelen, welke verandering kunnen veroorzaken.

De Limburgse gemeente Meerssen heeft de grootste stijging, van 37% op de ozb.  Ook Duiven en Kampen hebben te maken met een grove stijging van respectievelijk 28 en 17 procent.

Wanneer gekeken wordt naar de landelijke toename van de totale woonlasten (ozb, riool-en afvalstoffenheffing), is er sprake van een stijging van 1,46%.

Bekijk hier het persbericht van Vereniging Eigen Huis.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Terug naar nieuwsoverzicht