NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Krimp in Groningen kan 1 miljard euro kosten

Krimp in GroningenWanneer er in de woningmarkt van de drie krimpgebieden in Groningen niet wordt ingegrepen, zal dit in 2030 ruim één miljard euro kosten. Dit is uit onderzoek gekomen wat de Stec groep in opdracht van de provincie Groningen heeft uitgevoerd. Er wordt verwacht dat tussen 2014 en 2040 in de drie krimpgebieden (De Marne, Eemsdelta en Oost-Groningen) ongeveer een kwart van de koopwoningen leeg zal komen te staan. Dit komt neer op 14.000 leegstaande huizen.

Het geld zal gebruikt worden om deze leegstaande woningen op te kopen en te slopen. Als er eerder ingegrepen wordt, door vernieuwingen van de woningvoorraad, lopen de kosten alsnog op tot 737 miljoen euro, dit meldt RTV Noord.

‘Niets doen is geen optie’, aldus gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). Hij geeft aan dat dit niet enkel een probleem is van de woningeigenaren, maar dat het gaat om een nationaal probleem.

De provincie Groningen heeft twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor een fonds, ondanks dat dit een druppel op de gloeiende plaat is, moet er ergens begonnen worden, geeft de gedeputeerde aan. ‘We willen ook andere overheden en private partijen bewegen iets te doen’.

 

Bron: RTV Noord

Terug naar nieuwsoverzicht