NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Huizenprijzen stijgen met 10,4%

Woningen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 10,4 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. Ook werden er voor het vierde kwartaal op rij minder huizen verkocht.
Het aantal verkochte woningen daalde met bijna 11 procent, zo maakt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend. De gemiddelde verkoopprijs heeft een recordniveau van 288.000 euro bereikt.

NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 38.600 woningen, 4.600 minder dan een jaar eerder. Het woningaanbod is in een jaar tijd met een derde gedaald.

Ook is de verkooptijd van woningen gezakt naar 45 dagen. “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Een derde van de woningen gaat van de hand voor een bedrag dat boven de vraagprijs ligt, terwijl het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs is teruggelopen tot 0,1 procent.

Potentiële kopers konden het afgelopen kwartaal gemiddeld uit minder dan vier woningen kiezen en ze moeten er snel bij zijn: 72 procent van de woningen die op de markt komen, wisselt binnen negentig dagen van eigenaar.

Starters
Met name starters lijden onder de krapte, zegt Jaarsma. “Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral de starters steeds moeilijker aan een woning komen.” Volgens Jaarsma moeten er daarom sneller meer nieuwbouwwoningen bij komen.

Volgens de NVM spelen 60-plussers een steeds grotere rol op de Nederlandse woningmarkt. 40 procent van de halverwege het tweede kwartaal te koop staande woningen werd aangeboden door deze leeftijdsgroep. Zij bieden relatief vaak grotere huizen aan, die buiten het stedelijk gebied liggen.

De woningen die door 60-plussers worden aangeboden, hebben vaak een lagere vraagprijs doordat ze toe zijn aan modernisering. Daarmee worden deze huizen betaalbaarder voor starters, signaleert de makelaarsvereniging.

De NVM verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 8 tot 10 procent zullen stijgen. Het aantal transacties zal tegelijkertijd dalen met 7 tot 10 procent.

Nieuwbouwwoningen
De prijs van nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar harder gestegen dan die van bestaande koopwoningen, maken het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster verder bekend. De gemiddelde huizenprijs steeg in die periode met 9,3 procent, terwijl nieuwbouwwoningen 11,2 procent duurder werden. De prijzen van bestaande woningen gingen met 9 procent omhoog.

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwkoopwoning bedroeg in het eerste kwartaal ruim 350.000 euro. Dat was begin 2015 nog bijna een ton minder. Bestaande koopwoningen werden in diezelfde periode gemiddeld zo’n 60.000 euro duurder.

Bron: NU.nl

Terug naar nieuwsoverzicht