NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Krijgen tweeverdieners volgend jaar een hogere hypotheek?

Tweeverdieners kunnen vanaf volgend jaar mogelijk een hogere hypotheek afsluiten. Het kabinet wil dat het laagste inkomen zwaarder meeweegt in de berekening voor de maximale hypotheek, en dat de hoogte van de studieschuld juist minder effect heeft.

Dat blijkt uit een voorstel tot wetswijziging dat minister van Financiën Wopke Hoekstra afgelopen vrijdag heeft ingediend maar dat tot dinsdag onopgemerkt bleef. Op dit moment telt het laagste inkomen voor 80 procent mee, maar volgens het voorstel moet dat 90 procent worden.

Met het voorstel volgt Hoekstra deels het advies van het Nibud. Begin juli adviseerde het budgetinstituut de Tweede Kamer dat de studieschuld minder zwaar moet wegen op de maximale hypotheek. Die factor is al jaren niet meer gewijzigd terwijl de rente in die tijd flink is gedaald. Volgens DUO weegt een studieschuld daardoor relatief zwaar op de hypotheek.

Toch is het voorstel opvallend. De Nederlandsche Bank (DNB) meldde vorige week namelijk dat de verdriedubbeling van de Nederlands huizenprijzen over de afgelopen 25 jaar vooral te verklaren is door de toegenomen financieringsruimte van kopers en niet door het toenemend woningtekort. De centrale bank schrijft dat de stijging van de huizenprijzen de afgelopen kwarteeuw gelijk is opgegaan met de maximale leenruimte van kopers.

Bron: nu.nl

Terug naar nieuwsoverzicht