NWWI
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Leencapaciteit hypotheek groeit, maar ..

De nieuwe VFN-leennormen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet zijn milder voor huurders en strenger voor woningbezitters. Een gemiddeld gezin in een huurwoning kan vanaf 1 april zo’n 5.000 euro meer lenen dan nu. De maximale lening van hetzelfde gezin in een koophuis valt tot 10.000 euro lager uit, zo blijkt uit berekeningen van kredietbemiddelaar Becam.

In de nieuwe VFN-normen wegen huurkosten minder zwaar mee dan hypotheeklasten. Dat bezorgt huurders meer capaciteit en beknot de kopers. Anderzijds hebben de kopers dit jaar wel meer financieringsruimte gekregen als het gaat om de hypotheek. Bijvoorbeeld koppels die vorig jaar nog maximaal 80 procent van het tweede inkomen mochten meerekenen, en nu 90 procent.

Becam-directeur Jeroen Uppelschoten heeft zijn bedenkingen bij de omgekeerde trend. “Het is op zijn minst opmerkelijk dat je door de nieuwe leennorm meer kunt lenen als je een woning koopt maar dat die financiële ruimte er niet is wanneer je leent voor een verbouwing.”

Bron: AMweb

Terug naar nieuwsoverzicht