NWWI

fbhuis met zonnepanelen windmolens en energielevel overzichtVoorlopig energielabel
Per 1 januari 2015 gaan er verschillende zaken omtrent het energielabel veranderen. Huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen dan een voorlopig energielabel toegestuurd. Welk voorlopig label dat is, kunt u vinden via Energielabel-checker van de rijksoverheid . Dit label is gebaseerd op reeds bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Via enkele vragen online is het eenvoudig en goedkoop (waarschijnlijk enkele tientjes) om te zetten in een definitief energielabel. Bij verkoop of verhuur moet een woning een definitief energielabel hebben. Dit zal vanaf 1 januari 2015 gehandhaafd worden.

Geregistreerd energielabel
Als een woning al een Energielabel-certificaat of EPA-maatwerkadvies heeft van een gecertificeerd adviseur, dan staat dit geregistreerd in een officieel register van de overheid en geldt als definitief energielabel, mits het niet ouder is dan 10 jaar. Dit geregistreerde label kunt u vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Informatie op het energielabel
Zoals u weet geeft het energielabel voor woningen met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. In het rapport staat o.a.:

•    welk energielabel de woning heeft gekregen
•    de eigenschappen van de woning,
•    de gegevens over de adviseur die het energielabel heeft afgegeven
•    standaardadviezen om de woning energiezuiniger te maken

Hier kunt u een voorbeeld van het energielabel voor woningen bekijken. Begin 2015 zullen meer details over de vernieuwing bekend worden. De meest recente stand van zaken wordt vermeld op: rvo.nl.

Meer leenruimte voor ‘nul op de meter’ woning
De verwachting is dat koopwoningen met een groen energielabel gemakkelijker verkocht worden, en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood label. Wellicht wordt het in de toekomst mogelijk een hogere hypotheek te krijgen voor een energiezuinige woning. Dat is een extra reden om te letten op het energielabel en te investeren in energiebesparing. Een maatregel die in ieder geval van kracht wordt, is het verruimen van de leenruimte op de ‘nul op de meter’ woning. Een ‘nul-op-de-meter-woning’ is een woning waarbij verschillende energiebesparende maatregelen ervoor moeten zorgen dat de woning bij normaal gebruik geen of nauwelijks energie verbruikt. Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een 'nul op de meter' woning extra kunnen lenen wordt verhoogd van 13.500 euro naar 25.000 euro. Het kabinet geeft hiermee een impuls aan de realisatie van deze woningen. De bouwer moet hiervoor tenminste 10 jaar de energieprestatie van de woning garanderen. Lees meer hierover.

Ons Huis Verdient Het
Met de energiebesparende investeringen is de huizenbezitter niet alleen goed bezig voor het milieu maar zeker ook voor zijn portemonnee. Hij bespaart geld op de energierekening en hij verbetert het comfort in huis. Vooral met een bestaande woning kan men veel besparen, zelfs zoveel dat men bijna geen energierekening meer heeft. Zo kan men de woonlasten flink verlagen. In de video ‘Ons Huis Verdient Het’  vertellen  mensen over de energiebesparende maatregelen die ze hebben genomen.
Nog een mooi praktijkvoorbeeld van energiebesparende investeringen is de renovatie Stroomversnelling in Heerhugowaard. Vier bouwers en zes woningcorporaties tekenden afgelopen zomer de voor de renovatie ‘Stroomversnelling’ in Heerhugowaard.  De woningen worden door de renovaties energieneutraal. BAM heeft het pilotproject van De Stroomversnelling in Heerhugowaard met vijf filmpjes in beeld gebracht. In tien dagen zijn zes woningen innovatief gerenoveerd met onder meer een prefab solar dak. Bekijk hier het artikel met de videos

Bron: RVO- IVVD.nl-  energielabel.nl- RTL 4