Als u voor het eerst een huis koopt, maar de aankoopprijs is te hoog voor uw bruto inkomen om een normale hypotheek te krijgen, dan kunt u gebruik maken van de starterslening. De Starterslening wordt door zo'n 200 gemeenten onder bepaalde voorwaarden verleend.  De Rijksoverheid geeft zelf geen startersleningen, maar zo'n 200 gemeenten doen dat wel. Het Rijk draagt wel financieel bij aan deze leningen door 50% van de financieringskosten mee te betalen. De eerste drie jaar is geen rente en aflossing verschuldigd. Door de regeling hoeft u over maximaal 20 procent van de verwervingskosten géén (rente) lasten te betalen. Dat scheelt al snel zo'n 260 euro bruto per maand.

Wat zijn de voorwaarden om voor een starterslening in aanmerking te komen?

  • U bent 18 jaar of ouder. Voor enkele gemeenten geldt een maximum leeftijd.
  • U bent niet eerder eigenaar geweest van een koopwoning. Voor sommige gemeenten kunnen herstarters ook in aanmerking komen.
  • U komt alleen in aanmerking als u de koopwoning zelf of samen met uw partner gaat bewonen.
  • De koopsom van de woning mag niet meer bedragen dan 254.808 euro. De hypotheek (de koopsom plus bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris- en makelaarskosten) mag niet meer bedragen dan 265.000 euro.
  • Uw hypotheek dient met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt te worden om een starterslening te kunnen krijgen.

 

Hier leest u meer over de starterslening en de specifieke voorwaarden van uw gemeente.